Te invit la un pahar

Te invit la un pahar

Horribile dictu? Este alcoolul un rău în sine? Trebuie el evitat la maximum? “Caracterul omului se cunoaște la băutură și la jocul de cărți”, susține o zicală mai veche, comițând o dublă nedreptate, căci și bridge-ul e joc de cărți, nu numai pokerul.

De altfel, n-am auzit să se fi întâmplat lucruri reprobabile la campionatele de poker. Dar alcoolul? Campania socială TV dedicată lui ne sfătuiește, cu îndreptățire, să evităm consumul în exces de alcool. Firește, fără a încerca o cuantificare, imposibilă din motive evidente: depinde de la om la om și, pe de altă parte, existând atâtea feluri de băuturi alcoolice, o eventuală limită (zilnică, să zicem) ar trebui exprimate în grame de alcool pur – or, cine are timp și chef să se-apuce să calculeze câte a consumat din trei beri sau două șprițuri?

Din fericire, lucrurile nu stau nici așa dramatic, nici așa complicat. “Cât poți să bei?” și “Ce să bei?” au un răspuns comun: Ce și cât se potrivește împrejurărilor, fără a deranja pe nimeni. Acasă, singur, restricțiile sunt cele mai lejere, dar și acolo există cel puțin o limită, cea dincolo de care te simți rău – pe loc sau ulterior.

Nicio explicație de tipul “înecarea amarului”, depresie, inimă albastră etc. nu scuză agresarea propriului tău corp, minunata mașinărie dăruită de Dumnezeu (sau de natură, dacă ești ateu). în rest – liber! De-ndată ce alături de tine se află măcar o altă persoană, lucrurile se schimbă radical și – de altfel – nu numai în ceea ce privește băutul, ci și ținuta, limbajul, gestica, mimica, tot. A!, sigur, dacă doi sau mai mulți prieteni (ori prietene!) decid să se simtă bine împreună, necenzurat, este exclusiv treaba lor.

A vecinilor devine numai de la un anumit număr de decibeli în sus… în ceea ce privește alegerea licorii, în afara gusturilor – care, cum se știe, nu se discută – aș zice că, așa cum cravata trebuie asortată la costum, băutura trebuie asortată la cravată… Și la pantofi. Și la decor. Parcă n-aș bea șampanie în adidași și-n pantaloni scurți, pe un drum de munte, nu? Și nici țuică pe la o pool party.

Așa cum n-aș mânca un hamburger îmbrăcat în smoking. Eu, nu el… Bine, știu, sunt destui cei care-ți pot demonstra că n-ar trebui să mănânci niciodată un hamburger, dar eu nu-s așa radical. Dacă vorbim despre o masă în toată regula, lunch, dinner sau brunch, contează nu numai ce bei, ci și în ce ordine.

Dar, la urma urmei, contează esențial doar câteva lucruri: – să te simți bine și să-ți facă reală plăcere (altfel spus să nu bei doar pentru că beau toți); – să nu devii în niciun fel stingheritor pentru nimeni; – să arăți bine în fiecare moment; – dacă se poate, să te simți bine și a doua zi! sursa foto