Sub soare
“Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publică trebuie miscșorată, aroganța funcționarilor publici trebuie moderată și controlată (…). Oamenii trebuie să învețe din nou să muncească, în loc să trăiască pe spinarea statului”. E un citat. Foarte corect, nu? De subliniat că autorul este sever atât cu statul, cât și cu cetățenii leneși. Vă spun imediat cine a declarat asta, dar înainte vreau să vă aduc în atenție și câteva propuneri pentru Codul Penal, din aceeași sursă: “Dacă cineva acuză pe altcineva, fără să poată aduce vreo dovadă, acuzatorul va fi omorât”.
Asta, sigur, pare cam mult, deși, uneori, parcă-parcă s-ar justifica. “Dacă cineva acuză pe altcineva și poate dovedi vina acestuia, el va fi răsplătit cu bani”. Sigur că această prevedere încurajează delațiunea, dar să recunoaștem că poate fi extrem de productivă. “Dacă un judecător ia o decizie într-un caz, iar apoi se dovedește că a greșit, va fi pus să plătească de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului, și nu i se va permite să mai judece”. Imaginați-vă câți bani plătiți de stat în urma sentințelor CEDO contrare celor din țară ne-ar scuti sau ne-ar recupera o asemenea reglementare. “Dacă cineva nu are suficientă grijă de un baraj, și barajul cedează, el va fi vândut, iar banii obținuți vor înlocui recolta pierdută în timpul inundării culturilor”. Mă rog, poate nu chiar vândut, nu de alta, dar probabil nu valorează prea mult.
Vă amintiți probabil că s-au pornit niște procese cu acuzații de proastă construcție sau gestionare a unor diguri, a căror prăbușire a cauzat inundații catastrofale – dar nu cred că ați auzit până acum vreo sentință. “Dacă un bărbat folosește violența asupra soției altui bărbat pentru a se culca cu ea, el va fi omorât, iar femeia considerată fără vină”. Corect. “Dacă un bărbat este capturat în război, iar femeia părăsește casa, deși este mâncare suficientă, ea va fi aruncată în apă.
Dacă un bărbat este capturat în război, și nu există mâncare, femeia este fără vină dacă părăsește casa”. Sclipitor! “Dacă un constructor construiește o casă (…) și casa se prăbușește, ucigându-l pe proprietar, constructorul va fi omorât”. Tentant… Sunt prevederi cu o limpezime de cristal, izvorâte din realitatea concretă, logice și pragmatice. Și nu au decât 3.770 de ani de când au fost gândite, căci fac parte din Codul lui Hammurabi.
Cu o excepție, prima, cea cu echilibrarea bugetului și oamenii care s-au obișnuit să trăiască pe spinarea statului, care e nouă – doar 2.065 de ani de când a scris-o Cicero. Nimic nu e nou sub soare. Nici infracțiunile, nici prostia, nici lenea. Dar nici înțelepciunea unor gânduri valabile și peste milenii. sursa foto