Sincronizarea muzical-vestimentara

Sincronizarea muzical-vestimentara

Ok, am convenit anterior că nu poate fi vorba despre vreun dress code la un concert rock. Și dacă unii vor să epateze cu o ținută cât mai ușchită, lăsați-i în pace: dacă n-o fac la 20 de ani, când s-o facă!? Lucrurile se schimbă însă dacă vorbim despre un concert simfonic (sau operă sau piesă de teatru). Nu, nu e o crimă dacă te duci la Filarmonică îmbrăcat în blugi – mai ales dacă le asortezi un sacou decent. Dar e preferabil să fii cât mai elegant.

E o formă de respect față de locul unde te afli, față de stilul concertului, față de orchestră, dirijor, soliști. O formă de sincronizare. N-ar fi cumva ciudat ca oamenii de pe scenă să fie îmbrăcați în frac și cei din sală în bermude? O convenție, la urma urmei – exact același tip de convenție care îți permite să te duci îmbrăcat cum vrei la Christmas Party, dar îți cere – sau, hai să spunem mai puțin sentențios, îți recomandă sacou, cămașă albă și cravată când mergi la interviu pentru un job… Și, poate nu în ultimul rând, a te îmbrăca altfel la un concert simfonic decât la unul rock e o formă de-a evita monotonia și uniformitatea.

Doar n-o să arătăm la fel oriunde ne ducem: la operă, pe plajă, la serviciu și la piață! Trebuie, însă, observat, că lucrurile nu sunt maniheiste, ci nuanțate, și asta pentru că și muzica “serioasă” știe să fie nuanțată! Mai întâi, depinde de oră. Ați băgat de seamă că la minunatul Concert de Anul Nou de la Viena nici cei de pe scenă, nici cei din sală nu sunt îmbrăcați în fracuri sau alte ținute de seară (mă rog, cu unele excepții…) Eleganți, dar mai degrabă casual.

în al doilea rând, depinde de loc. în ultimii ani, s-au înmulțit concertele clasice desfășurate în aer liber, în special în amfiteatre antice, dar nu numai. Normal că într-o gradenă de piatră n-o să porți rochie de seară cu strassuri!

în al treilea rând, avem spectacolele mixte, pop-canțonete, rock-simfonic etc. Aici, aș zice că – ținând cont și de loc, și de oră – fiecare se orientează cum socotește că e mai potrivit să se prezinte.

Una peste alta, esențial e să nu fii rupt de context, să nu faci notă discordantă. Pe Wembley, la un concert Bon Jovi (vă doresc!), e mișto să întoarcă lumea capul după tine; în sala Filarmonicii din Londra, la un concert cu Radu Lupu – nu! by Tudor Călin Zarojanu sursa foto