Robin
Un mare artist este definit, desigur, prin întreaga sa operă. Există critici care consideră că marii artiști sunt definiți chiar și prin rateurile lor – care, oameni suntem, se-ntâmplă să existe. Uneori, rateurile nu fac decât să pregătească terenul pentru o izbucnire de talent, sunt un fel de poligon de încercare, un antrenament pentru ceva măreț. îmi amintesc, de pildă, cum – după ce ne zguduise cu Probă de microfon și Croaziera – Mircea Daneliuc a scos o ecranizare după Niște țărani care ne-a dezamăgit
. Vorbesc despre mine și prietenii mei, care ne făcuserăm din el un semizeu. Dar imediat după aceea a urmat Glissando! Și l-am iertat… Vorbind însă strict despre reușite, nu-i deloc ușor să alegi una singură și să spui: “Pentru mine, Anthony Quinn” (de pildă) “înseamnă în primul rând Zorba, grecul”. Păi, și Secretul din Santa Vitoria? Și Tunurile din Navarrone? Și… și… și…? M-am gândit la toate astea aflând de moartea tragică a marelui actor Robin Williams, cel aflat – capriciu al sorții – la doar o literă distanță de la fel de celebrul Robbie Williams (dar se poate și mai rău: am înghețat când am auzit prima oară despre activitatea la zi a lui Steve McQueen, pe care-l știam mort de mult…) Ce rol să alegi ca fiind cel mai reprezentativ? 82 de filme pentru marele ecran, plus 58 de televiziune!
Nu s-ar zice că a trăit degeaba… A jucat ORICE! De la travestiul din Dna Doubtfire la personajele de animație cărora le-a dăruit vocea lui, de la fantezia pasionantă Jumanji la rolul de criminal din Insomnia, de la simpaticul Popeye la antologicul, freneticul, incomodul radio-jurnalist din Bună dimineața, Vietnam!, la de neuitatul profesor din Cercul poeților dispăruți, apoi rolul din Regele pescar, un alt minunat profesor în Good Will Hunting, Omul bicentenar și câte altele.
Ultimul său rol va fi – căci filmul e programat pentru 2015 – cel al câinelui Dennis (vocea, desigur), în producția al cărei titlu – alt capriciu al sorții – îi rezumă perfect cariera, paleta rolurilor, aria de acoperire: Absolutely Anything. Și totuși, pentru mine, un rol anume îl reprezintă cel mai bine și cu acesta îl asociez pe Robin Williams înainte de oricare altul: Peter Pan, din Hook (titularul fiind jucat de Dustin Hoffman, nimeni altul decât celălalt creator al unui travesti memorabil, în Tootsie!) Peter Banning a fost cândva Pan, personificarea curajului, dar și a creativității, inspirației, imaginației. Dar nu mai e. Și a și uitat c-a fost. Acum, e avocat. Corporatist. Și n-are timp.
Și face bani. Dar trebuie să-și aducă aminte cine e de fapt… Numai așa își va putea recâștiga copiii. Un rol al redescoperirii de sine, al evadării din viața trepidantă a zilelor noastre, al supremației imaginației și chiar a autosugestiei. Din păcate, Robin n-a reușit să rămână sau să redevină Peter Pan și în viața din afara ecranului…
Dar pentru noi, milioanele de admiratori ai lui, va fi mereu un personaj de basm, cu un zâmbet cald și ușor trist, imposibil de confundat. sursa foto