E cumva o rusine sa fii politician?

E cumva o rusine sa fii politician?

Doamne ferește! Iuliu Maniu, Brătienii, Corneliu Coposu și atâtea alte nume mari ale poporului român au fost oameni politici, ar însemna să le impietăm amintirea – după ce destul le-a fost impietată viața… Și asta ca să ne referim doar la spațiul românesc, căci cel general, mondial, e plin de politicieni excepționali, dintre care nu puțini au fost și remarcabili oameni de știință, ca Benjamin Franklin, sau de cultură, ca Vaclav Havel.

Ideea că “toți sunt o apă și-un pământ”, vehiculată la adresa actualei clase politice din România, s-a născut parțial dintr-o anume exasperare a electoratului față de ritmul prea lent și stilul prea haotic al schimbărilor postdecembriste, dar în mare măsură este – să nu vă-ndoiți nicio clipă de asta! – rezultatul unui demers programatic, pus la cale de reprezentanții celor care au interesul major ca lumea să creadă asta, că toți sunt o apă și-un pământ.

Și cine are nevoie ca noi să fim convinși că toți politicienii sunt corupți, de pildă? Evident, cei care chiar sunt și nu au cum să scape de imaginea asta, deci singura lor șansă este s-o întindă, ca o prelată murdară, peste întreaga scenă, tot astfel cum, acum câțiva ani, un turnător dovedit lansa – fără succes, e drept, dar, de!, încerca și el marea cu degetul – halucinanta afirmație “Toți românii au turnat”!

Este cumva o rușine să susții – declarat, public – un anumit om politic ori un partid? Nici gând! Din contră, sunt mult mai de stimat cei care cred sincer într-un partid – oricare – decât cei care se duc la vot în dorul lelii, aplicând așa-zisul principiu al “răului mai mic”, și decât cei care cârcotesc toată ziua împotriva unora, respingând însă vehement ideea că ar ține cu ceilalți… îndrăznesc chiar să spun că susținătorii onești ai unui partid sunt mai stimabili decât cei care – invocând un drept constituțional, asta e indiscutabuil – refuză să voteze vreodată cu cineva, nerealizând că în felul acesta îi lasă pe alții să aleagă în numele lor.

Dar dacă a avea opțiuni politice nu e ceva rușinos, atunci de ce diverse organizații, asociații, site-uri și inițiative – printre care și a noastră – țin să spună că nu se află sub vreo influență politică? Foarte simplu: pentru a nu încurca borcanele. Murăturile sunt la fel de bune ca dulcețurile, dar cum ar fi dacă le-ați încurca? O inițiativă civică, o construcție de cultură, civilitate și caracter nu numai că nu are nevoie de vreun suport politic, dar acesta i-ar afecta sever credibilitatea și i-ar submina șansele de reușită.

Le dorim oamenilor politici să performeze cât mai bine, spre binele tuturor. în paralel, noi ne vedem de ale noastre. sursa foto