Cum ne facem bagajul

Cum ne facem bagajul

Unchiul lui Jerome K. Jerome, inegalabilul umorist britanic de la sfârșitul veacului al XIX-lea și începutul celui următor, avea o rețetă infailibilă, pe care-mi iau libertatea – și plăcerea – s-o citez din memorie, deși nu mi-ar fi greu să întind mâna în bibliotecă, acolo unde “Trei pe două biciclete” are locul ei rezervat, dimpreună cu suratele sale jeromiene, alături de cele mai grave și mai importante romane ale timpurilor moderne, căci, după părerea mea, nici umorul unui Zoșcenko, nici SF-ul unui Wells și nici măcar horror-ul unui King n-au de ce să fie separate de marea literatură. Iertare de prea lunga introducere, asta e o altă discuție. Iată rețeta unchiului: Stau în pat. Ce-mi trebuie? Pijama.

Pun pijama pe listă. Mă dau jos, am nevoie de papuci. Pun papuci. Mă duc să mă spăl. Pun săpun, pastă și periuță de dinți, prosop. Mă-mbrac. O iau de sus în jos: pălărie, fular – în funcție de vreme – cămașă și așa mai departe. Pun pe listă tot ce mi-ar putea trebui.

O să scriu cărți poștale? Pun cărți poștale, cerneală, pană, hârtie, plicuri. La sfârșit, citesc încă o dată lista, cap-coadă, să văd dacă n-am uitat ceva. După care o mai citesc o dată și tai tot ce nu e strict necesar. Așa obțin lista perfectă. După care – comentează sec autorul – pierde lista. La fel ca orice altă întreprindere omenească, modalitatea corectă de a face bagajele – mai exact de a stabili conținutul lor, despre procedura propriu-zisă un pic mai încolo – este dependentă de scop.

Este uimitor să constați de câte ori oamenii încearcă să-și definească ideal mijloacele – și, la o adică, să argumenteze și chiar să se certe asupra subiectului – înainte de-a bate-n cuie scopul! Și totuși, logic și cronologic, cum vine după de ce. Scopul – în cazul bagajelor – înseamnă în primul rând unde.

Nu vom face aceleași bagaje pentru 1 Mai și Nanga Parbat, nu? Și nu e vorba numai despre grosimea hainelor! în al doilea rând – pentru ce. Nu vom lua aceleași accesorii vestimentare pentru un team building, o vacanță romantică-n doi și o reuniune regională la nivel de CEO.

în al treilea rând, aș zice – cu ce obiectiv final. Una este dacă vrei să te întorci cât mai bronzat, alta – cât mai cultivat și alta – cât mai odihnit. Urmează decizii legate de condițiile de cazare, durata sejurului, anotimp, oportunități de timp liber etc. Nu în ultimul rând, pregătindu-vă bagajele, trebuie să vă decideți ce impresie vreți să faceți. Nu cred că e cazul să intru în amănunte.

Dar să nu neglijăm nici tehnica, nici algoritmul! în privința tehnicii, luați-vă forma cea mai comodă de bagaje – în funcție de mijlocul de deplasare, firește, de la bicicletă la avion. Nu există valiză general ideală, ci doar ideală pentru un anumit mod de deplasare. Cât despre algoritm, după ce-ați făcut lista unchiului lui Jerome, nu rămâne decât să vedeți – de pe ea – ce-aveți de cumpărat, spălat, călcat, reparat etc. Vacanță plăcută! Sau team building reușit! – după caz. sursa foto