Stop
S-a născut și a crescut în India, unde și-a luat și licența în medicină, după care – în 1970 – a emigrat în Statele Unite, unde s-a specializat în endocrinologie și a devenit șeful personalului de la New England Memorial Hospital (NEMH). Câți dintre noi, o dată ce am atins o poziție socială și profesională, ne mai gândim la altceva decât să progresăm, să perseverăm în aceeași direcție? Știați că, atunci când s-a apucat să caute dovezile că extratereștrii ne-au vizitat încă din antichitate, Erich Von Daniken era directorul unui hotel de lux?
După ce a descoperit Meditația Transcedentală (MT) – aceeași care avea să facă ravagii în rândurile elitelor intelectuale din România (dar despre asta altă dată) -, eroul rândurilor de față a realizat și el că misiunea lui e alta decât cea de până atunci.
Drept care a demisionat de la NEMH și a fondat Centrul de Sănătate Maharishi Ayurveda, în cadrul căruia medicii combină medicina modernă cu cea tradițională. Ulterior, a părăsit și mișcarea MT, înființând propria sa mișcare și instituția care-i poartă numele, Centrul Chopra pentru Bunăstare, astăzi cu sediul în Carlsbad, California. Deepak Chopra este puțin cunoscut în România (deși i s-au tradus și publicat destule dintre zecile lui de best-seller-uri mondiale), dar este o personalitate de prin rang lume, care a creat un adevărat fenomen social de amploare. Ceea ce l-a făcut reperul și sursa principală de filozofie de viață pentru milioane de oameni este în primul rând modul în care echilibrează tradiția cu modernitatea,
Orientul cu Occidentul, religia cu știința și cu filozofia, religiile între ele. Pentru Chopra, lumea e unică și coerentă, nu o juxtapunere de entități distincte și reciproc conflictuale. în al doilea rând, dimensiunile audienței sale sunt determinate de modul lui de abordare.
Am văzut pastori predicatori care ridică sălile în picioare, electrizează publicul, obțin urale și fraze cu valoare de mantră strigate la un loc de câteva sute de oameni. Chopra e cald ca un bunic care le spune nepoților o poveste frumoasă. L-am văzut recent explicând un lucru de care cu siguranță avem toți nevoie: ce trebuie să faci când dai de-un obstacol, de-o problemă, de-un necaz. Să te oprești! – spune, suprprinzător, Deepak Chopra. Să te oprești, să respiri adânc de câteva ori și apoi să te-ntrebi: Cine sunt eu? Cu ce mă confrunt? Cum am ajuns în situația asta? Cât e de gravă cu adevărat?
Și abia după ce ți-ai răspuns cu cât mai mult calm la aceste întrebări să treci la pasul următor, adică să te-ntrebi: Cum pot depăși această problemă? Să nu dăm buzna peste probleme, iată ce ne sfătuiește Chopra. Principiul ordonator să nu fie cât de repede – ci cât de bine depășim un obstacol. Sunt sigur că, trăind în această lume trepidantă și stresantă, vă confruntați chiar în acest moment cu cel puțin o problemă. Haideți să-ncercăm: respirați adânc… sursa foto