Eu cu obiectele

columb-ships

Cu sau fara palnie

Pe 28 octombrie 1492, Cristofor Columb pleca spre America. Nu că ar fi știut asta, căci convingerea lui era că pleacă spre India. Esențial, însă, este faptul că se baza pe convingerea că Pământul este rotund și că, mergând spre vest, va ajunge-n est, mai repede și mai simplu decât pe rutele terestre în sens invers, căci transportul pe mare era atunci, ca și-acum, cel mai ieftin dintre toate.

nevoia-de-proiecte-nationale

Nevoia de proiecte nationale

Atunci când un sistem funcționează prost, prima vină este, firește, a celor care, prin acțiunile lor, au determinat – direct sau indirect – proasta funcționare. Dar niciodată un sistem – cel puțin unul social-politic-economic – nu poate funcționa prost (pe termen mediu și lung) numai ca urmare a unor acțiuni negative: a doua vină aparține celor care, prin lipsă de acțiune ori prin acțiuni insuficient de coerente, au permis perpetuarea și dezvoltarea proastei funcționări.

adevaruri-false

Toata lumea stie asta

Toată lumea știe că, dacă se-ntâmplă să-ți sângereze nasul, soluția este să te culci pe spate și să ridici o mână în sus. Mai exact stânga. De ce stânga? – se fac cercetări. Vorba Promoeteului lui Marin Sorescu: „Dar de ce ficatul!?”

cum-ne-facem-bagajul

Cum ne facem bagajul

Unchiul lui Jerome K. Jerome, inegalabilul umorist britanic de la sfârșitul veacului al XIX-lea și începutul celui următor, avea o rețetă infailibilă, pe care-mi iau libertatea – și plăcerea – s-o citez din memorie, deși nu mi-ar fi greu să întind mâna în bibliotecă, acolo unde „Trei pe două biciclete” are locul ei rezervat, dimpreună cu suratele sale jeromiene, alături de cele mai grave și mai importante romane ale timpurilor moderne, căci, după părerea mea, nici umorul unui Zoșcenko, nici SF-ul unui Wells și nici măcar horror-ul unui King n-au de ce să fie separate de marea literatură.

next-level

Next Level

Când Bill Gates, în urmă cu niște ani, a anunțat că-și va dona 80% din avere, suspicioșii au presupus că e o strategie de imagine. Dar strălucitul creator al Microsoft s-a ținut de cuvânt și s-a pus pe treabă. Numai că nu aruncând banii pe fereastră sau picurându-i la colțuri de stradă – cum poate speraseră unii – ci în mod inteligent, controlat, prin intermediul unor fundații de caritate, astfel încât să știe foarte bine cât, cui și mai ales de ce i-a dat. Copii defavorizați, dar și copii superdotați.

Raining-Ghosts-by-Alex-Hutchinson-Downloaded-from-500px-746440

si pantofii il fac pe om

În anii 1980 lucram în Centrul de Calcul al unui minister. Femeia de serviciu de pe etaj era o persoană îndrăzneață, care nu prea se încurca în ierarhii și nu numai că ne dădea sfaturi despre viață – asta, așa cum ați observat, face ORICINE – ci ne mai și muștruluia din când în când. Nu pe teme profesionale, orișicât, ci referitor la… bunele maniere!