Eu cu mine

Two friends standing on river bank under umbrella

Trecutul viitor

Ani la rând, m-am certat aproape în fiecare zi cu un foarte bun prieten. În joacă, firește. Certurile noastre erau provocări intelectuale reciproce, ne puneam mintea la treabă, găseam, formulam și la nevoie născoceam argumente. În același timp, erau un mod de a ne ascuți spiritul ludic și simțul umorului, fără de care, după umila mea părere, în lumea de azi, ești pierdut.

de-ce-nu-plec-la-cluj

De ce nu plec la Cluj

Știți care este motivul principal pentru care nu plec mâine la Cluj?

Desigur, pentru că nu m-a chemat nimeni; și nu cunosc pe nimeni acolo; și n-am nimic aranjat; și n-am bilet de tren sau de avion, iar cu mașina e prea obositor; și, mai ales, am o mulțime de obligații care mă țin legat în București; și am auzit că o să plouă; și n-am bani de drum, cazare, masă, cheltuieli neprevăzute; și mă cam supără o măsea.

piesa-neterminata-pentru-pianina-mecanica

Articol neterminat despre o piesa neterminata

Sunt un fan al listelor. „Fan” sună mult mai bine decât „maniac”, nu?

Nu plec la piață fără listă, iar pregătirile pentru o ieșire din București – fie și de o jumătate de zi – încep cu bifarea pe lista „Ce luăm cu noi când plecăm de-acasă”, pe care am alcătuit-o în urmă cu ani și o actualizez din când în când. Și care, da, ați ghicit, are variantă de vară și de iarnă.

Broken-Circle-Breakdown

Caracter american intr-un film belgian

After the glimpse I had had of the Martians emerging from the cylinder in which they had come to the earth from their planet, a kind of fascination paralysed my actions. I remained standing knee-deep in the heather, staring at the mound that hid them. I was a battleground of fear and curiosity.

La-grande-bellezza_Toni-Servillo_foto-Gianni-Fiorito

„Marea frumusete” a pantalonilor albi

Capodopera „La Grande Bellezza”, recent desemnat cel mai bun film străin la Oscaruri, are și rara calitate de a conține cea mai scurtă cronică a sa în chiar titlul acestei tragicomedii regizate de Paolo Sorrentino. Iar marea frumusețe a filmului răsare la tot pasul protagonistului: inconfundabilul playboy sexagenar Jep Gambardella (Tony Servillo), având întipărită „la Dolce Vita” în toate cutele fizionomiei sale bronzate, de distins fante tomnatic. Sosit cu decenii în urmă de la Napoli în strălucitoarea și decadenta Romă, Jep, acum ziarist bătrân și romancier al unui singur titlu, a venit pentru a se înscăuna rege al high-life-ului. Și, Doamne, ce bine i-a ieșit!

vintage_summer_barbecue_by_charlottegreen-d52qkgk

intre gratar si barbeQ

Cum dă colțul ierbii, românul iese la grătar. Uneori și mai devreme. Un pretext de regăsire a naturii sau un scop în sine? Greu de spus. Fapt e că puțini conaționali ies la iarbă verde cu mâncare la pachet sau fără mâncare.

70 Years Since The Casablanca World Premiere Casablanca

Casablanca, mileniul trei

Ce-au în comun, fizic, Colombo și Humprey Bogart?

Cam greu de găsit o trăsătură comună comisarului genial, aiurit, șleampăt, cu o căutătură strâmbă, și detectivului fermecător, elegant, sarcastic și nemilos din „Șoimul maltez”.

Și totuși ea există, ba chiar sare în ochi – scuze, Peter Falk! – de vreme ce reprezintă stratul exterior al persoanei. Trenciul. Boțit și veșnic fluturând la primul – strâns în talie și impecabil călcat la al doilea.

Route clearance mission

Barbieritul ca figura de stil

În „Groapa”, Eugen Barbu e categoric: „Barba nerasă e jegul bărbatulu”. Astăzi, când mulți bărbați își cultivă „barbă de-o zi, de două, de trei etc. și au apărut chiar și aparate de ras dedicate, afirmația scriitorului ar stârni multe indignări și proteste. Inevitabil, părerile și tendințele evoluează, chiar și în ceea ce privește arbitrajul eleganței.

bucuria-de-a-trai

Bucuria de a trai

S-a născut pe la 1541, al doilea dintr-o famile cu 12 copii. Pentru că tatăl nu i-a lăsat nicio parte din fermă, a luat drumul mării la 13 ani și a devenit căpitan de navă la 20. Navigator, explorator, inginer civil, politician, viceamiral. Și pirat. Cel puțin pentru spanioli. Nu și pentru Regina Elisabetha I, care îi acordase dreptul de a ataca orice corabie vrăjmașă. Ceea ce în principiu însemna spaniolă. A înconjurat Pământul cu 200 de ani înaintea lui James Cook, devenind totodată și primul explorator arctic. A văzut și a consemnat atât de multe încât jurnalul său de bord a fost clasificat drept secret de stat. În iulie 1588 a creat cel mai celebru oximoron din istorie, învingând Invincibila Armada, care se pregătea să invadeze Marea Britanie. Legenda susține că momentul atacului cheie l-a găsit la o partidă de bile. A replicat că e destul timp să termine jocul și pe urmă să-i bată pe spanioli. Ceea ce a și făcut. Se non e vero, e ben trovato…