Eu cu lumea

intre-dumnezeu-si-einstein

Intre Dumnezeu si Einstein

Una dintre cele mai fascinante teme de discuție este relația dintre religie și știință. Aproape orice om pe care l-am chestiona în această problemă ar aprecia că există o contradicție de fond, antagonică, între cele două mari domenii ale spiritului – al treilea fiind arta, care, după puterile sale, încearcă să țină la un loc religia și știința, cu ceva mai multă aplecare spre prima. Cum să nu fie o luptă pe viață și pe moarte – expresia trebuie luată la modul propriu, întrucât e vorba și despre ceea ce se întâmplă după moarte – între ceea ce spun oamenii bisericii și ceea ce afirmă cercetătorii? Cum să nu se opună unul altuia creaționismul și evoluționismul? Ori omul e făcut de mâna lui Dumnezeu, din lut, ori se trage, dimpreună cu toate celelalte viețuitoare, din ameobă. Vechiul Testament nu spune nimic despre nicio ameobă. Manualele de științe naturale nu suflă o vorbă despre Adam.

sub-soare

Sub soare

„Bugetul trebuie echilibrat, tezaurul trebuie reaprovizionat, datoria publică trebuie miscșorată, aroganța funcționarilor publici trebuie moderată și controlată (…). Oamenii trebuie să învețe din nou să muncească, în loc să trăiască pe spinarea statului. E un citat. Foarte corect, nu? De subliniat că autorul este sever atât cu statul, cât și cu cetățenii leneși.

povestea-hidroforului-albastru

Povestea hidroforului albastru

Alexandru Mitru, unul dintre scriitorii care au legănat copilăria multora dintre noi are un volum intitulat „Povestiri cu tâlc. Tâlc în sensul de înțeles, rost, semnificație, subînțeles, rost, socoteală, interpretare, explicație, fabulă, pildă și chiar glumă alegorică. Așa zic dicționarele.

Greek Pantheon

Radacinile civilizatiei

Am fost de cinci ori în Grecia. Prima dată în 1995, la Atena, dar am făcut excursii cam peste tot unde se putea: la Epidaur, la Delphi, la Canalul Corint, la Templul lui Poseidon… Din capitală, patru au fost cele mai puternice impresii: că puteai traversa orașul, cu mașina, pe „undă verde”, fără să te oprești aproape niciodată; că puteai culege portocale din pomii de pe stradă; că vestigii antice ies la iveală unde cu gândul nu gândești – vorba cuiva: „Ăștia nu pot săpa să pună un cartof, că dau de-o cetate!”; și că, deși foarte patrioți, chiar naționaliști (în toate tavernele se cânta numai muzică grecească), toți localnicii știau engleza și erau extrem de amabili cu musafirii. De pe urma cărora trăiau și trăiesc!

eu-pe-cine-admir

Pe cine sa admir?

Cu greu s-ar putea născoci o întrebare mai grea… Și asta dintr-un motiv elementar: admirația e legată de noțiuni prin definiție relative, deci discutabile: frumos, bun, curajos. Chiar calități aparent cuantificabile, cum ar fi inteligența (avem teste IQ, nu?) sau cultura (număr de cărți citite, număr de concerte simfonice cunoscute – sau similar) rămân mult în afara unui consens universal.

un-sentiment-fara-sentiment

Un sentiment fara sentiment

Povestea spune că, la un „mare miting popular de adeziune” de la mijlocul anilor 1980, în vreme ce Nicolae Ceaușescu trecea mândru prin mulțime, toți manifestanții din jur strigau „Ura! Ura!”, spre bucuria, satisfacția, dar și liniștea oamenilor de ordine, care trebuiau să asigure „o atmosferă de vie recunoștință față de” – până când unul dintre ei observă un bărbat încruntat care nu deschidea gura. Se apropie imediat de el și-l întrebă: „Dumneata de ce nu strigi «Ura!»?”, la care bărbatul răspunse: „Eu o țin în mine”.

nu-va-fie-rusine

Nu va fie rusine!

Ați observat că americanii nu se sfiesc să arate că-și iubesc țara? Și asta se-ntâmplă într-un stat federal, compus din 50 de entități administrative, fiecare cu orgoliile și caracteristicile lor locale, într-un stat închegat ca națiune cu doar puțin peste 230 de ani în urmă, într-un popor alcătuit din nenumărate etnii diferite.

podul-de-piatra

Un cantec cat o paradigma

Nu puține sunt piesele muzicale despre care a spune, conform unui șablon de exprimare, că „mi-au marcat” formarea ar fi prea puțin. Ar fi mai potrivit ceea ce a spus Alex Ștefănescu despre cartea lui Stephen Koch Intelectualii occidentali și tentația stalinismului: „Această carte mi-a schimbat biografia”.

Jazz Band

Despre petreceri

Oamenii au știut dintotdeauna să petreacă. Sau, mă rog, cel puțin din antichitate, căci despre balurile Epocii de piatră avem puține informații. Dar romanii! Toți cei revoltați de decăderea moravurilor în secolele XX-XXI ar face bine să se documenteze puțin asupra modului în care se distrau strămoșii noștri! Noi suntem mici copii cuminți față de ei.